Vilka VVS-arbeten kan man göra själv?

När det kommer till VVS-arbeten är det lätt att tänka att det alltid krävs professionell hjälp. Det är dock inte alltid fallet. Omfattningen av de arbeten du kan utföra själv varierar givetvis beroende på din erfarenhet och kompetens inom ämnet.

Trots detta finns det ett antal uppgifter som även en oerfaren person kan hantera utan att ringa in en rörmokare Väsby. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vilka dessa arbeten är och ge dig en bättre förståelse för vad du kan ta dig an på egen hand.

Få bort stoppet i toaletten

Att få bort ett stopp i toaletten är en av de vanligaste VVS-problemen som de flesta kan klara av själva, åtminstone till en viss grad. Ett stopp i toaletten kan uppstå av flera anledningar, inklusive överdriven användning av toalettpapper eller oavsiktlig spolning av föremål som inte bör gå ner i avloppet.

Vanligtvis kan ett mindre stopp i toaletten lösas med några enkla metoder. En gummikolv kan vara effektiv för att trycka igenom mindre stopp. Det finns även speciella kemikalier som är utformade för att lösa upp stopp. Det är dock viktigt att notera att om stoppet är svårt att lösa, eller om problemet återkommer frekvent, kan det vara tecken på ett större, mer komplicerat problem. I sådana fall kan det vara nödvändigt att konsultera en rörmokare.

Byte av toalettsits

Nästan alla har verktygen och kompetensen för att utföra ett byte av en toalettsits. Det kräver  oftast ingen specialiserad kunskap eller avancerade verktyg. Faktum är att de flesta toalettsitsar är designade för att kunnas bytet ut med enkla verktyg som en skruvmejsel och eventuellt en justerbar skiftnyckel.

Ett standardbyte innebär att ta bort den gamla sitsen genom att lossa skruvarna som håller den på plats, vilket vanligtvis görs på baksidan av toalettstolen. När den gamla sitsen är borttagen, placeras den nya på toaletten och fästs med de medföljande skruvarna och muttrarna. Många moderna toalettsitsar har även snabbkopplingar som gör det ännu enklare att installera och ta bort sitsen.

Rengöring av avlopp

Rengöring av avlopp är en rutinmässig uppgift som de flesta kan hantera utan att behöva anlita en rörmokare. Oavsett om det är i köket, badrummet eller någon annan plats i hemmet, kan avlopp lätt bli igensatta med hår, matrester och annat skräp.

Lyckligtvis finns det flera metoder för att effektivt rengöra avlopp och få vattnet att flöda fritt igen. För mindre stopp kan en vanlig rörrenssats eller en avloppsrensare vara tillräckligt för att fixa rengöringen av avloppet.

Installera ny duschslang och duschmunstycke

Om du är på jakt efter ett snabbt och enkelt sätt att uppgradera ditt badrum, kan en ny duschslang och duschmunstycke vara en ypperlig lösning. Den goda nyheten är att detta arbete är både okomplicerat och tidseffektivt, och det kräver sällan specialverktyg eller expertis inom VVS.

För det första behöver du avlägsna de gamla komponenterna. Ofta handlar det om att lossa några skruvar eller att enkelt skruva av de befintliga delarna. Därefter är det bara att följa instruktionerna som medföljer de nya produkterna för att montera dem på plats. Detta inkluderar vanligtvis att ansluta den nya slangen till både vattenkällan och det nya munstycket.