Vilka fördelar och nackdelar finns det med snabblån?

Snabblån har blivit en vanligt förekommande lösning bland många svenskar när de är i behov av pengar för att lösa ekonomiska nödsituationer. Den typen av lån möjliggör helt enkelt att snabbt få in pengar på kontot om det t.ex. dyker upp en oväntad kostnad.

Det kan exempelvis handla om att bilen behöver in på service, att kylskåpet gått sönder, eller att det är någon annan form av kostnad som behöver betalas. Då kan alltså ett snabblån passa bra, förutsatt att det inte finns några sparpengar att ta av eller möjlighet att låna av personer i din närhet.

Men naturligtvis finns det även saker som är mindre bra med snabblån som är värda att känna till. Att enbart titta på de positiva delar är inte något som vi rekommenderar, utan man bör se till helheten och utvärdera utifrån det. Vi kommer därför att ta en titt på vilka för- och nackdelar det finns med snabblån så att du förhoppningvis kan ta ett välgrundat beslut om du går i lånetankar.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är en typ av privatlån som ger dig möjligheten att låna pengar snabbt. Detta sparar dig tid och frustration om du behöver ett litet extra tillskott av pengar med kort varsel. Vanliga traditionella banklån kan ta flera dagar för att bli godkända – och därefter behöver du vänta på att dem ska betalas ut till ditt konto också.

Snabblån kan därmed vara en bra lösning för just dig som är i behov av pengar snabbt. Det fina med snabblån är att majoriteten av långivarna som erbjuder dessa lån inte kräver någon kreditupplysning hos UC, vilket innebär att din kreditvärdighet inte kommer påverkas av detta lån.

Men hur mycket kan man låna egentligen? Eftersom det finns flera olika banker som erbjuder dessa krediter så finns det ingen specifik summa som alltid gäller. Det är istället beroende på bl.a vilken bank eller långivare du ansöker hos samt hur kreditvärdig du bedöms vara.

Generellt sett rör det sig dock om ett par tusen kronor som högst. Så lånar du 9000 kr snabbt, eller egentligen valfri summa som finns tillgänglig, så finns det möjlighet att få in pengarna snabbt på kontot efter en inskickad och beviljad ansökan.

Fördelar med snabblån

Ja, vad är fördelarna med snabblån? Det är egentligen ganska enkelt. Den allra största och slagkraftiga fördelen med dessa typer av krediter är givetvis att de är snabba. Detta innebär alltså att det går snabbt från att du ansökt om lånet till att du har pengarna insatta på ditt bankkonto.

En annan fördel med snabblån är precis som vi nämnde lite lätt tidigare i artikel är att lånen oftast kan tas utan att en kreditupplysning genomförs hos UC. Detta är speciellt bra om du vill behålla en god kreditvärdighet.

Sist men inte minst är snabblån väldigt enkla att ansöka om. Antingen med hjälp av en mobil, dator eller surfplatta kan du på loppet av endast några minuter ha skickat iväg en låneansökan.

Nackdelar med snabblån

När det kommer till snabblån finns det givetvis även några nackdelar som man bör känna till. Först och främst brukar snabblån nästan alltid ha väldigt höga räntor jämfört med andra typer av lån.

När man ansöker om ett snabblån är det därför viktigt att man är medveten om detta, så man inte tar sig ett lån som man i själva verket inte kommer ha råd att betala tillbaka i tid. Om du vill ha hjälp med att hitta de lägsta räntorna för snabblån finns det idag som tur är en hel del olika onlinetjänster som kan hjälpa dig med detta.

En annan nackdel med snabblån är att återbetalningstiden för dessa krediter oftast är väldigt kort. Det gäller därför att du snabbt ser till att få fram pengarna som du ska återbetala lånet med. Hur lång återbetalningstid just ditt snabblån har går dock enkelt att läsa sig till i lånevillkoren för den specifika krediten.

Vi uppmanar därför till försiktighet när det gäller snabblån och att du läser på ordentligt innan. Låna ansvarsfullt och tar inte mer lån än vad du har råd och möjlighet att betala tillbaka.