Vad krävs för att bli fotbollsproffs?

Alla fotbollsspelare vill veta vad som krävs för att spela på en professionell nivå. Du kanske tror att du måste ha en viss kondition eller att du måste vara den bästa spelaren i ditt lag.

Men i verkligheten finns det ingen enkel väg för att bli en riktigt duktig fotbollsspelare. Och det har ofta mindre att göra med talang än med andra faktorer som disciplin och hårt arbete.

Vad krävs egentligen?

Det finns många olika sätt att komma in i fotbollen – skollag, lokala klubbar, akademier osv. Det viktigaste är att ha ett intresse för fotboll från tidig ålder och att arbeta hårt för att utveckla dessa färdigheter under uppväxten.

Det är också viktigt att inte ge upp när det inte går så bra. För många spelare började vägen till proffsnivå redan när de var unga. Trots att framtiden kanske ser ljus ut som ung, så det är viktigt att spelarna inser att det kommer att finnas motgångar på vägen.

Vid motgångar bör man försöka komma ihåg varför man ville spela fotboll från första början. Då kan det bli lättare att motivera sig själv att fortsätta kämpa och sträva framåt.

Träna mer än alla andra

Den viktigaste faktorn för att bli en bra fotbollsspelare är träning. Det har sagts att för att bli bra på något måste man göra det i 10 000 timmar.

När man omsätter detta i praktiken är det faktiskt vettigt. De bästa proffsen tränar hårt på och utanför planen sex dagar i veckan. Och det kan då vara i form av träningspass med laget, egen träning och mental träning. Faktum är att den mentala biten faktiskt är väldigt viktig och något man verkligen inte får glömma bort.

Ät rätt mat och sov tillräckligt

Det är inte alla fotbollsspelare som är engagerade i att hålla sig i toppform, men bra spelare vet att de måste vara så hälsosamma som möjligt om de vill lyckas på högsta nivå. Detta innebär att de måste äta hälsosamt och de måste sova tillräckligt varje natt.

Spelarna måste också lära sig att ta hand om sina kroppar så att de kan spela i så många år som möjligt, vilket innebär att de måste ta hand om sina kroppar mellan träningspassen och matcherna. Även när det inte är några matcher på gång är det viktigt att spelarna fortsätter att träna hårt, annars kan de få problem med deras muskler och leder.