Vad har ett snabbt internet inneburit för våra vanor?

Idag är det svårt att tänka sig en värld utan internet, men det fanns en tid då vi inte kunde ta upp vår mobil och söka efter stadens bästa restaurang, hitta vägledning när var vilse, eller helt enkelt bara leta fram den information vi behöver – på ett enkelt och smidigt sätt.

År 1993 använde endast 1.7 % av svenskarna internet och år 2010 hade siffran ökat till hela 91%. Internet är idag en nödvändighet och syftet med internet var från början att få datornätverk att kommunicera med varandra.

Internet har förändrat våra liv för evigt

World Wide Web (WWW) uppfanns 1991 av britten Tim Berners-Lee och denna uppfinning skulle förändra våra liv för evigt. I denna artikel ska vi granska vad ett snabbt internet har betytt för våra vanor och hur våra liv har förändrats.

Internet har inneburit att världen har blivit mindre och mer tillgänglig. Idag är människor ständigt uppkopplade via antingen sin dator, surfplatta eller smartphone. Internet har påverkat olika sektorer i samhället och kommersiella intressen var tidigt ute med att inse potentialen med Internet. Möjligheten att dels nå ut med information, dels interagera med kunder förändrade näringslivet för alltid.

Dagens internetuppkoppling kan dock knappt jämföras med dagens 5G-nät som har revolutionerat mobilnäten när det gäller hastighet och pålitlighet. Det snabba internet har även påverkat underhållnings- och idrottsbranschen, där det idag är det en självklarhet att stora idrottsevent som fotbolls-VM eller underhållningsprogram interagerar med sin uppkopplade publik.

Melodifestivalen är ett bra exempel på en tävling som utnyttjat möjligheten att låta sin publik ta del av utbudet samt låta publiken göra sin röst hörda antingen genom röstning eller att betta på Mello odds på det eventuella vinnande bidraget via olika spelbolag. Tack vare det snabba internet blir denna typ av underhållning allt mer tillgänglig och populär, eftersom alla dessa underhållningar bara är ett klick bort.

Internet har förbättrat möjligheterna att kommunicera

Den största påverkan ett snabbt Internet har på våra dagliga liv är sättet vi människor kommunicerar på. Det finns studier som visar att kommunicera via internet numer är den typen av kommunikation som favoriseras av de flesta.

Tillkomsten av sociala medier är en direkt följd av ett snabbt internet, ett medium som förändrat vad vi anser är privat och allmänt. Att lägga upp bilder på sina vänner eller rekommendera restauranger på Instagram är självklarheter 2022, men otänkbart 1995.

Kommunikation via internet har även förändrat hur vi pratar med våra nära och kära, och hur vi söker efter kärlek eller hur vi går till banken. Studier visar att svenskarna är det folk i världen som använder BankID (eller liknande motsvarigheter) mest i världen.

Hur snabbt internet behöver man?

Ett snabbt internet har inneburit enormt mycket för gemene man – men hur snabbt internet behöver man egentligen?

Svaret är att hur snabbt bredband eller internet du behöver är helt beroende på din internetanvändning och syfte. Här kommer några exempel på vilken hastighet du möjligtvis behöver:

  • 2-10 Mbit/s – Om du enbart ska kolla din e-post eller surfa på vanliga hemsidor är detta tillräckligt. Mer än detta kan du inte göra tyvärr.
  • 20-35 Mbit/s – Med denna hastighet kan du streama musik och filmer i högsta kvalitet
  • 40-60 Mbit/s – Hastigheter över 40 räcker för de flesta familjehushållen
  • 100 Mbit/s – Med denna hastighet surfar du blixtsnabbt och är avsedd för fler personer som alla surfar eller spelar mycket onlinespel

Lämna en kommentar