Vad bör man tänka på när man bygger en balkong?

Att ha en balkong är en otrolig lyx som kan kan avnjutas på många olika sätt. Der är ett extra utrymme där du kan koppla av, underhålla gäster eller bara njuta av utsikten.

Om du ännu inte har någon balkong, men drömmer om att skaffa en, så är detta fullt möjligt (förutsatt att det går rent praktiskt där du bor det vill säga). Med det sagt finns några viktiga saker att tänka på innan du börjar bygga ut en balkong. Vi kommer i denna artikel idag titta lite närmare på några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när man bygger en balkong.

Behöver man bygglov för att bygga balkong?

Innan du bygger en tillbyggnad på ditt hus är det alltid viktigt att du har rätt tillstånd från myndigheterna. När det kommer till bygga ut en balkong krävs det dock vanligtvis inget bygglov om det rör sig om en mindre balkong och tillbyggnaden håller sig inom de angivna gränserna.

Med det sagt är det enligt oss alltid lika bra att ta det säkre före det osäkre och kontrollera detta för att vara säker på att du verkligen kan bygga ut en balkong utan bygglov. Vi kan såklart inte känna till alla regler om detta, så vi brukar alltid rekommendera att man kollar upp detta på egen hand också.

Fundera över vad du vill göra med ytan

Innan du börjar bygga en balkong är det viktigt att du har en klar bild av vad du vill använda den för. Vill du använda balkongen som en plats för avkoppling, underhållning, odling eller något annat?

Du behöver även fundera kring vilka möbler du behöver du för att skapa en så bekväm och trevlig miljö som möjligt på balkongen Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kommer du lättare kunna bygga en balkong som passar dina behov och preferenser.

Går det att bygga balkong på egen hand?

Det är såklart fullt möjligt att bygga balkong på egen hand. Att göra detta själv kommer dock vara väldigt tidskrävande och kräva att du har rätt kunskap och verktyg för jobbet.

Eftersom att majoriteten av alla bostadsägare sannolikt inte har kompetensen för att genomföra detta projekt på egen hand, är det således bäst att anlita en duktig och erfaren aktör för att t.ex. få hjälp med att bygga balkong Stockholm eller i någon annan stad eller ort. På så sätt kan du vara säker på att jobbet utförs med hög kvalitet och att balkongen har alla nödvändiga säkerhetsfunktioner.

Förstärkning av väggen kan behövas

Alla hus och väggar är inte lämpade för den belastningen som innebär att bygga en balkong. I vissa fall kan det vara nödvändigt att förstärka väggen för att kunna bygga en säker balkong.

En byggnadsingenjör kan inspektera ditt hus och dina väggar för att se om det finns svagheter och ge dig råd om vad som behöver göras för att balkongen ska kunna byggas på ett säkert och korrekt sätt.

Vad kostar det att bygga balkong?

Priset för att bygga en balkong varierar från balkong till balkong och beror på flera olika faktorer. Men generellt sett kostar det, inklusive material- och arbetskostnader, mellan 50 000 – 100 000 kronor.

I slutändan beror dock kostnaden för att bygga en balkong på storlek, komplexiteten i designen och typen av material som används. Så det kan med andra ord variera en hel del och det är viktigt att vara medveten om detta innan man sätter igång och budgeterar.