Ta hand om hustaket på rätt sätt med taktvätt och takbyte

Som precis allting annat här i världen så slits saker ut med tiden, och taket på ditt hus är inget undantag. Därför är det också viktigt att ta hand om sitt hus för att säkerställa att det håller så länge som möjligt. Att ta hand om sitt hustak innefattar en hel del olika saker. Bland annat att regelbundet tvätta och byta ut skadade delar av taket.

Med det sagt kommer det komma en tid då man faktiskt blir tvungen att lägga om taket för att du fortsatt ska kunna hålla ditt hus i övrigt väl underhållet. När det är dags att byta tak måste du tänka på vilken typ av material du vill ha, vad ett nytt tak kostar och hur mycket arbete som krävs.

Idag kommer vi att gå igenom hur du kan ta hand om ditt tak i allmänhet, samt titta lite närmare på hur du ska kunna avgöra när det väl är dags att byta taket helt och hållet.

Tvätta taket regelbundet

Det är väldigt viktigt att tvätta och hålla rent på taket, men allt som oftast glöms detta bort – eller så struntar bostadsägare rentav att göra det. Om man inte tvättar taket regelbundet så kan du nästan försäkra dig om att mossa kommer att bildas på taket och att taket skadas.

Faktum är att mossa faktiskt kan leda till att taket försämras mycket snabbare än vad det annars skulle ha gjort. Inte nog med det, ett tak fyllt med mossa behåller fukt mycket längre än ett rent. Du bör därför, precis som med övriga delar av huset, se till att tvätta av och göra rent taket regelbundet. Det kommer inte enbart göra så du förlänger livslängden på ditt tak, utan kommer också spara dig mycket pengar i det långa loppet.

När ska du byta ut ditt tak?

Det finns en del saker att tänka på om du försöker avgöra om det är dags att byta ut sitt tak eller inte. För det första är det som sagt viktigt att kontrollera taket regelbundet för att upptäcka eventuella skador i ett tidigt skede. Vissa tecken på att det kan vara dags att byta taket inkluderar synliga sprickor eller hål i takplattorna, vattenläckage eller mögel,

Det är också viktigt att ta hänsyn till takets ålder. Även om det inte finns några synliga skador, kan det vara dags att byta taket om det har varit på plats i många år. Generellt sett rekommenderar många takläggare att man byter taket efter 20-25 år, även om detta kan variera beroende på taktyp och väderförhållanden.

Slutligen kan det vara en klok idé att kontakta en professionell takläggare som kan komma ut och kolla på ditt tak i person för att kunna avgöra vilket skick taket har. På så sätt kan du vara säker på att ditt tak behöver repareras eller inte. Om du bor i Djursholm eller Stocksund så finns det takläggare Djursholm Stocksund tillgängligt. Förmodligen bor du dock inte där (då våra läsare är väldigt utspridda över hela landet), men trots detta så är sannolikheten stor att det finns bra alternativ där du bor då detta yrke är vanligt förekommande i hela Sverige.