Så väljer du rätt laddbox till din elbil

Är du en av de många elbilsägare som letar efter den perfekta laddboxen för att maximera din elbilens räckvidd och minimera laddningstiden? Då har du kommit till rätt ställe!

Att välja rätt laddbox är avgörande för att få ut det mesta av din elbil, och det finns många faktorer att överväga innan du gör ditt val – allt från laddningshastighet till kompatibilitet med olika fordonstyper och installationstekniker. Detta gör att valet av laddbox kan ha en stor påverkan på din dagliga körupplevelse.

Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta för att välja rätt laddbox till din elbil och ta steget mot en smidigare och mer hållbar framtid på vägen. Vi rekommenderar starkt att du tar dig tiden att läsa igenom hela artikeln för att lättare kunna hitta den bästa elbilsladdaren för just dina behov.

Nu sätter vi igång!

En laddbox för framtiden – vad du bör tänka på?

Genom att välja en laddbox som är framtidssäker kan man undvika att behöva köpa en ny laddbox när man byter bil eller när tekniken utvecklas.

En viktig faktor att tänka på när man väljer en laddbox är laddhastigheten. Även om din nuvarande elbil kanske inte kan ladda särskilt snabbt, kan du räkna med att framtida elbilar kommer att kräva högre laddhastigheter. Därför är det en bra idé att välja en laddbox som kan leverera upp till 22 kW. En laddbox med en högre laddhastighet ger dig inte bara möjlighet att ladda snabbare, utan också möjligheten att ladda flera elbilar samtidigt.

En annan faktor att tänka på är laddboxens kompatibilitet. För att vara säker på att din laddbox kommer att fungera med framtida elbilar är det en bra idé att välja en laddbox med en typ 2-uttag eller en fast typ 2-kabel. Dessa är standard i Europa och kommer att fungera med de flesta framtida elbilar.

Laddbox med kabel eller uttag

När det gäller att välja mellan en laddbox med kabel eller uttag finns det för- och nackdelar med båda alternativen.

En laddbox med integrerad kabel kan vara en praktisk lösning eftersom du inte behöver ta med en laddkabel varje gång du ska ladda din elbil. Detta kan vara särskilt användbart om du har flera bilar som använder samma typ av laddkabel. Du kan även välja en laddbox med en fastsättning för kabeln, som gör att du inte behöver oroa dig för att någon ska stjäla kabeln.

Å andra sidan kan en laddbox med kabel vara begränsande om du behöver ladda med en annan typ av kabel, till exempel om du lånar en vän eller familjemedlems elbil som kräver en annan typ av kabel. Dessutom kan en laddbox med kabel ha en högre kostnad på grund av den integrerade kabeln.

I detta fall är en laddbox med uttag en annan praktisk lösning, eftersom du kan använda olika typer av laddkablar beroende på vilken typ av elbil du laddar. En annan fördel är att du kan ha en mer minimalistisk design på din laddbox, eftersom du inte har en kabel som hänger från laddboxen.

En laddbox som kan ladda smart

Smartladdning är en avancerad teknologi som har tagit elbilsladdning till nästa nivå. Det innebär att du kan ladda din elbil på ett intelligent sätt, med hjälp av avancerade algoritmer som tar hänsyn till faktorer som elpris och ditt eget elbehov.

Tibber är ett företag som har utvecklat en avancerad smartladdningstjänst, som gör det möjligt för elbilsägare att ladda sin bil på ett smartare sätt. Genom att ansluta din laddbox till Tibbers smarta teknologi kan du ladda din elbil när elpriset är som lägst, vilket kan leda till betydande besparingar på din elräkning.

Smartladdning med Tibber fungerar genom att du ansluter din laddbox till Tibbers app, som sedan kommunicerar med Tibbers smarta molntjänst. Appen ger dig fullständig kontroll över laddningen av din elbil och ger dig information om när det är billigast att ladda. Du kan också ställa in laddningen manuellt om du vill ladda vid en specifik tidpunkt. Om du vill kunna utnyttja denna smarta tjänst måste du se till att laddboxen du köper går att koppla till Tibber.