Så lyckas du bra med att plantera blommor

Vill du bli en bättre trädgårdsmästare? Det finns en hel del saker som är bra att känna till om du vill få ordning på din trädgård. Vi kommer specifikt att fokusera på hur du kan bli bättre på att plantera blommor.

Visst kan det låta enkelt att plantera blommor, men faktum är att det ändå krävs lite eftertanke och att man tar sig tid till att sätta sig in i sådant man bör känna till. Vi hoppas därför att den här artikeln kan hjälpa dig på vägen.

Nu sätter vi igång!

Använd bra jord och tänk på solljuset

Det första du behöver är rätt jord, som bör innehålla organiskt material som torvmossa eller kompost. Du behöver också god dränering och vattenhållande förmåga, så att din trädgård inte förvandlas till en lerig röra när det regnar.

Sen får du såklart inte heller glömma att solljus är extremt viktigt. Blommorna växer nämligen inte så bra när de är i skugga även om det finns tillräckligt med fukt och näringsämnen.

Och till sist, kom ihåg att mylla dina rabatter med något som halm eller tallnålar – detta hjälper till att hålla ner ogräset och behålla fukten under torra perioder.

Plantera dem på hösten

Om du har ett val är det bäst att plantera på hösten.

Det är möjligt att plantera året om, men om du vill få så bra resultat som möjligt är höstmånaderna optimala, då både mark och luft är som fuktigast under dessa månader – vilket ger bra förutsättningar för tillväxt.

Plantering ovan jord kontra plantering under jord

Om du ska plantera dina blommor ovanför eller under jord beror på några saker: om de är ettåriga eller fleråriga, vilka blommor det är, och var du bor.

Här rekommenderar vi att du läser på extra så att du får en bra uppfattning om vad som är det bästa alternativet i din situation.

Vatten är viktigt

Bevattning är nyckeln till blommande växter i alla klimat, men särskilt om du bor i ett varmt och torrt område. Om du vill att dina växter ska klara sig bra ska du inte bara komma ihåg att de behöver mer utrymme i krukor eller växtbäddar där de kan hålla mer vatten och hålla sig svala i större behållare, utan också att de måste vattnas mycket.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.