Passa på att installera solceller om du byter hustak

Det har blivit allt populärare att använda solenergi för att egen energi för de som vill bli mer självständiga och sänka sin månatliga elkostnad. Solceller har potential att drastiskt minska beroendet av elavtal genom att omvandla solljus till elektricitet. 

Att installera solceller kan vara ett utmärkt tillfälle för alla som håller på att byta ut sina gamla tak. De kommer inte bara att skörda massor av miljöfördelar, utan framförallt spara dig en hel del pengar med tiden på grund av minskade elräkningar.

Vi anser att detta är ett viktigt ämne att ta upp och därför kommer vi att göra just detta i dagens artikel. Något som vi kommer att ta en titt på är exempelvis varför installation av solceller kan något som du bör överväga när du byter ut ditt tak.

Hur fungerar solceller och hur producerar de el?

Solceller omvandlar solljus till elektricitet med hjälp av solcellsteknik. När solljuset träffar en solcell uppstår en elektrisk spänning som sedan omvandlas till el som sedan kan användas precis som vilken annan el som helst.

Strömmen från solcellerna kan användas direkt i hemmet, eller så kan den lagras i batterier för att användas när solen inte skiner. Det går även att sälja det överskott som man själv inte förbrukar – vilket innebär att solcellerna kan agera som en passiv inkomst för dig och ditt hushåll.

Varför är det klokt att investera i solceller när man ska byta tak?

Men varför är det då klokt att investera i solceller i samband med att man byter tak då? Ja, solceller håller i allmänhet i 25-30 år och om du byter tak innan du monterar upp din anläggning på ditt tak så kan du vara så gott som säker på att dina solceller inte kommer behöver plockas ner under dess livstid på grund av att taket exempelvis skulle behövas bytas ut. 

Men skulle du däremot behöva montera ner dina solceller är detta något som kommer öka den totala kostanden för dina solceller – vilket i sin tur kommer resultera i att det tar längre tid för solcellerna att betala av sig själva. Detta är därför viktigt att komma ihåg när det gäller just solceller och takbyte.

Anlita en takläggare idag

Att hitta en takläggare som kan hjälpa dig att byta ut ditt tak innan du börjar installera solceller är ett viktigt steg i processen för att bli mer självförsörjande när det gäller din energianvändning. 

För att säkerställa att du får bästa möjliga resultat är det viktigt att hitta en kvalificerad takläggare som har erfarenhet av byta tak. Det finns flera olika professionella och duktiga takläggare som man kan vända sig till, och vilken som passar dig bäst beror såklart på var du bor i landet. Vanligtvis finns det fler aktörer i större städer och orter såklart, men även på mindre områden finns det duktiga företag. Ett exempel på takläggare på en specifik ort är takläggare Knivsta som alltså finns i just Knivsta.