När på året ska man måla om fasaden?

Alla förstår att det inte är optimalt att måla om fasaden i ösregn, men vad många kanske inte vet är att det heller inte rekommenderas att måla om fasaden i stekande het sommarsol.

Så när är det bäst att måla om fasaden? Det optimala tillfället för att måla om fasaden är under försommaren eller tidig höst. Under dessa perioder är vädret oftast milt, vilket gör det till den ideala tiden för att måla om fasaden på ditt hus. Denna artikel kommer att ge dig en djupare förståelse för varför dessa tider på året är de mest fördelaktiga, och vad du bör tänka på när du planerar ditt projekt.

Vilka är de bästa förhållandena för att måla?

Måla om fasaden på ditt hus är en stor uppgift som kräver rätt förutsättningar för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när det gäller att hitta de bästa förhållandena för att måla.

Temperatur

För det första bör temperaturen ligga mellan 10-25°C. Detta är den optimala temperaturen för att färgen ska kunna torka ordentligt och ge en jämn och hållbar yta. Om temperaturen är för låg kan färgen ha svårt att torka, medan för hög temperatur kan göra att färgen torkar för snabbt och inte hinner fästa ordentligt.

Luftfuktighet

Den optimala luftfuktigheten ligger omkring 60 procent. För hög luftfuktighet kan göra att färgen inte torkar ordentligt, medan för låg luftfuktighet kan göra att färgen torkar för snabbt. Det är också viktigt att det inte har regnat på minst en vecka innan du börjar måla. Fuktig yta kan förhindra att färgen fäster ordentligt och leda till ett dåligt resultat.

Solljus

Även direkt solljus bör undvikas när du målar. Solens strålar kan göra att färgen torkar för snabbt, vilket kan leda till ojämnheter och sprickor i färgskiktet. Därför är det bäst att måla när solen inte ligger på som starkast, till exempel på en mulen dag på förmiddagen.

Tid på året

Som tidigare nämnts är försommaren och tidig höst de bästa tiderna på året för att måla om fasaden. Under dessa perioder är vädret oftast milt, vilket ger de bästa förutsättningarna för att färgen ska kunna torka på rätt sätt.

Det är möjligt att måla om året om

Även om försommaren och tidig höst som sagt anses vara de bästa tiderna på året för att måla om fasaden, innebär det inte att det är omöjligt att göra det vid andra tidpunkter. Det är fullt möjligt att måla om fasaden året om, förutsatt att vissa villkor uppfylls.

Så länge väderförhållandena funkar för att måla om, spelar det ingen roll när på året du egentligen tar tag i målningen. Om du har svårt att själv avgöra om värdet är lämpligt eller ej så kan du säkert även rådgöra med en målarfirma (t.ex. en målare Saltsjöbaden eller någon annan del av landet) kring deras rekommendationer.