Hur slutar man snusa på ett hållbart sätt?

Det kan vara väldigt svårt att sluta snusa, och det är något som många kan bekräfta efter att de själva försökt. Men samtidigt finns det också många som lyckas sluta, så det är verkligen inte ett omöjligt mål att sträva efter.

Vi tycker att det är ett intressant ämne och tänkte därför gå igenom ett par tips och rekommendationer på hur du kan sluta snusa så att du också kan stoltsera med det.

Snusandet kan få negativa konsekvenser för både din fysiska och psykiska hälsa, så det är viktigt att vidta åtgärder för att stoppa detta beteende så snart som möjligt om du värnar om din hälsa. Och sen kostar det ju dessutom en hel del pengar, och det är pengar som du hade kunnat lägga på annat om du inte köpte snus för dem.

Nu kör vi!

Varför snusar vi?

Innan vi tittar närmare på hur man kan sluta snusa så kan det vara bra att känna till vad det egentligen är som gör att vi människor blir beroende av denna tobaksprodukt som innehåller en hel del nikotin.

När du placerar snusen under läppen frigörs nikotinet i saliven och absorberas direkt i blodet. Och det är denna höga dos av nikotin som är boven (i majoriteten av fallen) till varför så många människor blir beroende och får så svårt att bryta sig loss från att sluta snusa på ett hållbart sätt.

Trappa ner ditt snusande

Enligt oss är det bästa sättet att sluta snusa genom att sakta trappa ner på det. Det innebär att du bör minska antalet gånger du använder snus varje dag, vecka och månad. Om du försöker sluta med snus direkt är frestelsen för återfall mycket större.

Utöver att minska de gånger du stoppar in snus i munnen så bör du även se till att minska på tiden du har själva snusen i munnen. Börja med att halvera den tid du använder den och sedan halvera den igen. Så småningom kommer du att nå en punkt där du inte längre vill använda snus alls.

Håll dig sysselsatt

När människor är sysslolösa tenderar de att börja tänka på sina begär och vad de kan göra för att tillfredsställa dem. Det är därför det är det är en bra idé att hålla sig sysselsatt när man försöker bryta snusvanan.

Om du kan, försök att undvika situationer där det finns många frestelser. Om du till exempel vet att det kommer att bli svårt att gå till baren eftersom alla dina vänner snusar, kan det vara bättre att stanna hemma. Det kan låta trist att avstå sociala stunder med nära vänner, men om man är seriös med att sluta snusa kan det ibland krävas drastiska åtgärder.

Ha en positiv inställning

Slutligen är det viktigt att vara positiv när du försöker sluta snusa. Tro på dig själv och kom ihåg att du kan göra det!

Vi vet att det inte är lätt att sluta med snus, men med lite ansträngning kommer du att kunna bryta vanan för gott. Stort lycka till!

Lämna en kommentar