Hur hög är en basketkorg?

Basket är en populär sport som spelas över hela världen, och en av de mest grundläggande aspekterna av spelet är höjden på basketkorgen, och det är många som undrar hur hög är en basketkorg?.

Svaret är att höjden på en basketkorg i professionella sammanhang och officiella matcher är fastställd till 3,05 meter över marken. Med det sagt kan höjden i övriga sammanhang variera beroende på vem som spelar.

Basketkorg höjd

När man talar om basketkorgens höjd refererar man vanligtvis till avståndet från marken till toppen av korgen. Internationellt och i professionella ligor, såsom NBA, är denna höjd fastställd till 3,05 meter.

För yngre spelare kan höjden på basketkorgen justeras för att passa spelarnas ålder och skicklighetsnivå. I skolmiljöer och ungdomsligor ser man ofta korgar som inte är riktigt lika höga för att anpassa spelet mer till utövarnas ålder, längd och skicklighet.

Hur stor är plattan bakom basketkorgen?

I basket spelar även storleken på plattan bakom korgen en viktig roll i spelets utförande och spelarnas teknik. Denna platta, även kallad backboard kan vara till stor hjälp för att träffa bollen i korgen.

Generellt sett är bredden på denna platta cirka 65 cm och höjden ungefär 110 cm. Dessa mått anses vara standard i många sammanhang, även om det inte finns några strikt reglerade mått för plattans storlek.

Mått på metallringens diameter

En annan central komponent i basket är korgens metallring. Denna ring som basketbollen ska passera igenom för att poäng ska räknas, har även den specifika mått. Enligt internationella basketregler ska metallringens diameter vara 47 centimeter.

Med denna storlek är ringen tillräckligt stor för att en basketboll ska kunna passera igenom med lite utrymme till godo, men ändå tillräckligt liten för att kräva precision och skicklighet från spelarna.

Höjd basketkorg barn

När det gäller basket för barn är det som sagt viktigt att anpassa spelets fysiska krav till barnens ålder och utvecklingsnivå. För barn som är 10 år eller yngre rekommenderas ofta en korg som är 2,6 meter hög.

Att sänka korgen till 2,6 meter för yngre spelare underlättar inte bara för dem att nå korgen med bollen, utan det främjar också deras intresse och framsteg i sporten. Det hjälper barnen att utveckla grundläggande färdigheter som kastteknik och koordination på ett sätt som är lämpligt för deras fysiska kapacitet.

Från 11 års ålder och uppåt övergår barn vanligtvis till att spela med fullstora basketkorgar, vilket innebär en höjd på 3,05 meter. Denna övergång är viktig eftersom den förbereder unga spelare för mer avancerade nivåer av basket. Att spela med en korg på standardhöjd ger dem möjlighet att utveckla och finslipa sina färdigheter under förhållanden som liknar dem de kommer att möta i framtida spel.

Mått på en Basketplan

En basketplan som används i professionella matcher och större tävlingar ska vara 28 meter lång och 15 meter bred. Denna dimensionering är standard över hela världen och följs i alla stora basketligor och turneringar, inklusive NBA och WNBA.