Fundera kring detta innan du köper en bostad för första gången

Är du en av de som funderar på att köpa en bostad för första gången? Isåfall finns det ett gäng olika saker som du bör fundera igenom innan du fattar ditt beslut. Det viktigaste av allt är såklart att se till att du har råd med bostaden, men det finns faktiskt en hel del andra saker som du också bör ha tänkt igenom noga innan.

Eftersom det första bostadsköpet är ett mer eller mindre livsavgörande val är det inte ovanligt för förstagångsköpare att känna sig överväldigade av processen. Men om du tar dig tid att läsa på om alla de olika aspekterna av att köpa ett hem och vad det innebär kan det hjälpa till att lindra en del av denna oro.

Fram med papper och penna för nu kör vi igång!

Hur mycket har du råd att investera i bostaden?

Innan du börjar titta på din första bostad är det viktigt att du tar en realistisk titt på din ekonomi. Hur mycket klarar du av att investera i din bostad? Vilken nivå behöver lånet ligga på? Och skulle du klara av räntekostnaden?

Tänk på att du måste lägga in en kontantinsats på minst 15 % av bostadens pris med dina egna pengar. Men kom även ihåg att budgetera för övriga kostnader, flyttkostnader och eventuella nödvändiga reparationer eller renoveringar. Dessutom måste du räkna in kostnaden för din månatliga räntekostnad och amortering.

Om du inte är säker på hur mycket du har råd med kan du prata med en finansiell rådgivare eller någon på banken. De kan hjälpa dig att räkna ut vad du realistiskt sett har råd med och ge vägledning om hur du bäst finansierar ditt köp. Med deras hjälp kan du se till att köpet av din första bostad är ett sunt ekonomiskt beslut.

Fundera över vad som är viktigt för dig

En annan viktigt sak som du bör fundera kring innan du börjar leta bostad är vad som är viktigt för dig, och vad du vill få ut av ditt hem.

Vill du ha ett rymligt kök? Ett hemmakontor? En stor trädgård eller trevlig balkong? När du väl har en bra uppfattning om vad du måste ha kan du börja begränsa ditt sökande och fokusera på bostäder som passar dina behov.

Vilket elområde bostaden tillhör

När du överväger att köpa är det viktigt att kolla över vilket elområde bostaden du tittar på tillhör. I Sverige finns det fyra olika zoner baserade på vårt lands geografi – i norra Sverige produceras mer el än vad som förbrukas, i södra Sverige är det tvärtom. Detta påvekar i sin tur priset på elektriciteten.

Utöver elområdet som bostaden tillhör påverkas även ditt elpris beroende på vilket elbolag du är kund hos. Det är en bra idé att jämföra olika företag och deras erbjudanden innan du bestämmer dig för ett. Greenely är exempelvis ett populärt elbolag, men se som sagt till att göra din egen research så du med säkerhet kan hitta ett alternativ som passar dig.

Kontrollera bostaden för eventuella problem

Glöm inte bort att kontrollera ditt potentiella nya hem noggrant för att se om det finns några problem som kan komma att kosta dig pengar i framtiden.

Saker som mögel, dålig isolering och elektriska fel kan vara dyra att åtgärda, så det är viktigt att se till att ditt hem är i gott skick innan du köper det. Eller att du vet ungefär vad det skulle kunna kosta dig och budgetera för detta vid inköpet av bostaden.