Fem smarta sätt att samla pengar till klassen, föreningen eller laget

Det finns flera anledningar till varför det kan vara en klok idé att samla in pengar till en klass, förening eller ett lag. Med det sagt är detta inte alltid lika lätt som det låter, särskilt om man har höga mål om att tjäna ihop en hel del pengar.

Men det finns många smarta sätt att samla in pengar på som kan vara både enkla och roliga. Här presenterar vi fem tips på hur man kan samla in pengar till sin grupp på ett smart sätt.

Nu sätter vi igång!

1. Försäljning av produkter

Försäljning av produkter är en av de vanligaste sätten att samla in pengar till klassen, föreningen eller laget. Det finns många företag online som specialiserar sig på att hjälpa grupper att tjäna pengar genom att sälja deras produkter, ett exempel på detta är Kaffekassan som är ett företag där du bland annat, precis som namnet antyder, kan få hjälp med att sälja deras kaffe.

Ett bra sätt att komma igång är att utse en kontaktperson i gruppen och beställa ett säljpaket från ett av alla dessa företag. Säljpaketet innehåller i regel allt säljmaterial som ni behöver för att genomföra försäljningen, till exempel kataloger, beställningsformulär och produktprover.

Det kan vara bra att välja en produkt som passar bra för din grupp och som ni tror att era potentiella kunder kommer att vara intresserade av att köpa. Det kan också vara en idé att ha en säljperiod under en specifik tidsram för att skapa en känsla av brådska och uppmuntra människor att köpa.

2. Anordna evenemang

Ett annat effektivt sätt att samla in pengar är genom att anordna ett evenemang. En rolig och engagerande upplevelse för människor kan ni i allra högsta grad resultera i en hel del inkasserade stålar och samtidigt öka medvetenheten om er grupp och vad ni gör.

Det finns många olika typer av evenemang som ni kan anordna, allt från auktioner till loppmarknader och bakluckeloppisar. Det är viktigt att välja ett evenemang som passar för er grupp och era mål.

3. Gör rent i naturen

Tro det eller ej, men man kan faktiskt tjäna pengar genom att göra rent i naturen. Detta är del något som är väldigt positivt för miljön, men det kan också vara ett roligt sätt att tjäna pengar på laget, föreningen eller klassen.

Ni kan erbjuda er hjälp till företag eller liknande som behöver städhjälp, så genom att anordna en städdag finns det goda möjligheter att samla in pengar baserat på hur mycket ni städar. Detta innebär att gruppen gör två bra saker samtidigt – hjälper naturen samtidigt som ni tjänar pengar in pengar.

4. Utför tjänster

Ett annat sätt att samla in pengar till er klass, förening eller lag är att utföra tjänster för andra. Det kan handla om allt från att erbjuda städtjänster till att hjälpa till att flytta eller trädgårdsarbete.

Detta kommer kunna resultera i att ni både kan samla in pengar, samtidigt som ni får möjlighet att lära er nya färdigheter och möta nya människor. Det är viktigt att ni är noggranna och pålitliga i det arbete ni utför, så att era kunder blir nöjda och kan rekommendera er vidare till andra.

Tänk utanför boxen och hitta de tjänster som passar för er klass, förening eller lag. Genom att vara kreativa och ha ett öppet sinne kan ni hitta en rad olika sätt att samla in pengar på samtidigt som ni hjälper andra och lär er nya saker.

5. Lottförsäljning

Sist men inte minst är lottförsäljning ett vanligt förekommande sätt att tjäna ihop pengar till klassen, laget eller föreningen. Detta kan vara ett roligt sätt att engagera deltagare och samtidigt ha chansen att vinna fina priser.

Det är viktigt att se till att priser är tilltalande och kan locka fler att köpa många lotter. Ni kan också marknadsföra lottförsäljningen på sociala medier och andra kanaler för att öka medvetenheten och locka deltagare.

Se till att vara tydliga med reglerna och villkoren för lottförsäljningen så att deltagarna vet vad de kan vinna och vad som förväntas av dem. Ni kan också erbjuda olika typer av lotter, till exempel högre prisnivåer för dem som är villiga att betala mer.