Esport växer i bettingsammanhang

Omvärldens intresse för esport har aldrig varit större och det förväntas att växa desto mer under de kommande åren. Detta har i sin tur resulterat i att spelbolagen tagit dess marknad på allvar, och det står klart att esporten nu växer i bettingsammanhang.

Spel på traditionella fysiska sporter har länge varit populärt. Därför kom det inte som någon större överraskning att den trendiga esporten skulle göra dem sällskap. På en sajt som CasinoGuide kan vi se att samtliga stora spelbolag erbjuder betting på esport. 

2020 ett betydande år

Under 2020 där flera marknader stagnerade och många utomhusevent ställdes in var esporten en av de som istället sköt i höjden. Marknaden nådde då milstolpen och omsatte över en miljard dollar. Därefter har tillväxten fortsatt i en lika rasande takt. I år beräknas esporten omsätta omkring 9,5 miljarder dollar.

Vad gäller esportens framtidsutsikter så beräknar Market Insight Reports att den kommer fortsätta stiga i värde runt om i världen. De estimerar att den kommer röra sig framåt i stadig takt och under 2025 omsätter över 37 miljarder dollar.

Även om betting på esport växer, så omsätter det ännu inte lika mycket som spelen i sig med turneringar, sponsoravtal och allt vad det innebär. Under samma tidsprognos, det vill säga fram till och med 2025, så spår samma undersökningsrapport att esportbetting kommer omsätta 13 miljarder dollar. En signifikant ökning från de 800 000 dollar som den uppges ha omsatt under 2020.

Spelen som lockar mest

Idag finns det ett enormt utbud med populära spel i alla möjliga kategorier. Men trots att esporten täcker en mängd av dem är det framför allt klassikerna som går hem hos de som bettar på esport. Vi syftar på de eviga tungviktarna Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends och Dota 2.

Actionspel där lag möter varandra bäddar för spännande sekvenser, där kombinationen av teamwork och individuella färdigheter är det viktigaste receptet för seger. Den som bettar på ovan nämnda spel kan bland annat satsa på vinnande lag, bästa spelare och vinnare av första ronden i en match.

De tre bjässarna drar flest tittare under turneringar och genererar likaså mest pengar. I skrivande stund är det just Dota 2 som håller rekordet först störst prissumma – under 2021 fanns det strax över 40 miljoner dollar i den turneringen The Internationals prispott. En summa som av allt att döma endast kommer att fortsätta stiga i takt med att esporten växer vidare.