Effektiva spartips som alla bör känna till

Sparande kan vara ett svårt ämne att diskutera, men det är viktigt. Vi vet alla att det kommer att komma en tid då vi måste ta till våra besparingar för att klara oss. De flesta av oss har dock inte mycket pengar sparade och många sparar ingenting alls.

Med det sagt finns det en hel del saker som man kan göra i sin vardag för att dra ner på de månatliga utgifterna. Det behöver faktiskt inte ens vara så pass stora anpassningar som man tror för att göra en väldigt stor skillnad i slutet av dagen.

Här kommer därför en artikel där vi tar upp ett par effektiva spartips som vi anser att alla bör känna till. Vi tror nämligen att om fler kände till dessa tips så skulle många kunna spara en slant extra varje månad.

Tips 1: sluta spontanköp saker

Detta är dock lättare sagt än gjort. Vi har alla impulser då och då att gå ut och köpa något fint när vi ser det. Men om man inte har råd med det så bör man istället avvakta. Impulsen att köpa är inte värd den skuld du kan hamna i om du inte har råd att betala hyran eller någon annan fast avgift.

Tänk istället över dina köp noggrant innan du bestämmer dig för att köpa, så kommer du förhoppningsvis inte spendera lika mycket onödiga pengar. Detta kan låta som en så pass grundläggande sak som alla redan bör ha koll på, men vi tycker ändå det är viktigt att ta upp.

Tips 2: laga din egna mat

Det är såklart helt OK att ibland unna sig lite god mat på restaurang, men det är inte något du bör göra varje dag. Kostnaden för mat kan stiga rätt mycket när du köper den utanför hemmet, så försök att laga mer mat hemma i stället.

Du kan spara en hel del pengar på detta och även förbättra dina matlagningskunskaper på köpet. Om du bryr dig om vad du stoppar i sig så har hemmalagad mat även den fördelen att du ju faktiskt vet vad du har använt för ingredienser och på så sätt har full kontroll över maten.

Tips 3: hitta ett bättre elavtal

En av de största hushållskostnaderna är vanligtvis el, så det lönar sig att se sig omkring för att få ett bättre pris på det du betalar. Du kanske betalar för mycket för din el och då kan det vara värt att byta till ett billigare elbolag.

Idag kan du till och med få kostnadsfri hjälp på nätet med att hitta ett så pass förmånligt elavtal som möjligt för just din situation. Vi rekommenderar att du jämför elbolag hos Elavtal24 eftersom det är en otroligt smidig onlinetjänst som dessutom är helt kostnadsfri. De sammanställer information om elbolag och elavtal så att du har allt samlat på ett och samma ställe.

Tips 4: använd kollektivtrafiken så ofta som möjligt

Kollektivtrafiken kan vara lite knepig att använda, men det är definitivt värt tiden och ansträngningen om du vill spara pengar. Om du kör till och från jobbet varje dag kan det vara värt att överväga att använda kollektivtrafiken istället.

Det finns såklart vissa som helt enkelt inte har tillgång till kollektivtrafik, men för alla som har denna möjlighet är detta verkligen ett hett tips som vi starkt kan rekommendera. När du reser med kollektivtrafik får du även helt plötligt mer tid åt att göra annat. Du exempelvis  ta med dig en bok eller tidning att läsa eller kanske lyssna på en podd eller se film.

Ett annat relaterat tips är att försöka cykla eller gå mer när det rör sig om mindre sträckor.

Lämna en kommentar