Är det (alltid och i alla situationer) dåligt att ta lån?

Du har säkert någon gång funderat kring frågeställningen i artikelns rubrik. Vi har själva gjort detta och vet att det finns många därute som har funderingar kring lån och om det alltid är dåligt. Så med anledning av detta vill vi försöka reda ut detta ämne lite så att fler får en bättre förståelse.

Det korta svaret på frågan i rubriken är att det beror på och att det kan skilja mellan olika personer beroende på hur deras privatekonomiska situation ser ut i de specifika fallen. Det innebär att det inte finns något svar som passar in för alla personer och alla situationer.

Detta innebär samtidigt att om du är försiktig med dina pengar och privatekonomi är det nödvändigtvis inte dåligt att ta ett lån. I vissa fall kan det tvärtom vara ett hjälpmedel som underlättar. Men om du däremot har ett missbruk eller har stora skulder kan ett lån vara väldigt dåligt för din privatekonomi.

Hur vet man om man klarar av att ta lån?

Innan du tar ett lån måste du ta reda på om du har råd med det. Se till att din inkomst är tillräcklig för att du ska kunna göra de månadsbetalningar som krävs för det specifika lånet. Är det så att du inte har en tillräckligt bra inkomstkälla kan det vara riskabelt eftersom du då kan hamna i en situation där du inte kan betala tillbaka de lånade pengarna.

Av den här anledningen är det dock inte ens säkert att du beviljas lånet från första början. Detta är naturligtvis något som banker och långivare tittar på, så om de ser att din inkomst inte räcker till så kommer de tycka att risken är för stor att låna ut till dig.

Vi kan även rekommendera att du bör ta reda på hur mycket du bör försöka spendera som max varje månad. Försök dig därefter att förhålla dig till detta. Detta hjälper dig att hålla dig på rätt spår med din budget så att du kan undvika att dra på dig massor av skulder i framtiden.

Låna pengar på ett smart sätt

Det finns bra och dåliga lån, och om du bestämt dig för att låna pengar bör du såklart alltid sträva efter att teckna ett lån med så förmånlig ränta och lånevillkor som möjligt.

Att på egen hand jämföra bankernas olika låneförslag kommer ta dig väldigt massa onödig tid och det är inte säkert att du hittar bästa möjliga låna. Istället rekommenderar vi att du använder dig av låneförmedlare som till exempel: Lendo, Sambla eller Advisa som hjälper dig igenom processen.

Om du vill jämföra låneförmedlare så bör du titta in hos Låneförmedlarguiden.se som är en webbplats utformad för detta ändamål. Sajten är helt kostnadsfri att använda sig av, och du kan spara en hel del pengar på ditt lån genom att använda dig av deras tjänst.

När är ett lån värt att ta?

Det finns vissa situationer då det kan vara smart att ta ett lån. För det första kan du behöva ett lån för att betala för studier eller för att köpa din första bostad. Detta är saker som de flesta människor kan ha nytta av att ha i sina liv; därför är de också oftast vettiga anledningar till att låna pengar.

Du bör också överväga ett lån om det kan hjälpa dig utveckla goda ekonomiska vanor. För att någon av dessa situationer ska vara anledningar till att ta lån kräver det dock som sagt att din ekonomi klarar av detta. Ett lån kan även vara passande om du lyckas investera de lånade pengarna till en högre avkastning än den ränta du betala på lånet.

Och oavsett hur stort eller litet lån du funderar på att ta så tänk alltid på att låna ansvarsfullt. Detta betyder att du inte bör inte låna mer än vad du faktiskt har råd att betala tillbaka. Du bör ha skaffat dig en detaljerad plan över hur du faktiskt ska kunna betala tillbaka lånet innan du ansöker om det.