Allt det grundläggande du behöver veta om kreditkort

Kreditkort kan vara ett bra sätt att förbättra din ekonomiska situation, men om de används på fel sätt kan de innebära stora problem för privatekonomin. Därför är det viktigt att man vet vad man gör och bör ha koll på när det gäller kreditkort.

Vi kommer idag att gå igenom allt det grundläggande du behöver veta om kreditkort, samt diskutera vad ett kreditkort är, hur dem fungerar, fördelarna med att använda dem och farorna med att missbruka dem.

Utöver detta kommer vi även att gå igenom hur du väljer rätt kreditkort för dina behov och hur du använder dem på ett ansvarsfullt sätt. Så oavsett om du precis har börjat med kreditkort eller om du vill ha mer information om hur du använder dem på ett säkert och klokt sätt så är det här den perfekta artikeln för dig!

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort som gör det möjligt att köpa saker utan att man faktiskt har de pengarna på kontot. Anledningen till detta är eftersom kreditkortsköp i praktiken är lån till det företag som har gett ut kreditkortet till dig. Dina köp blir kort sagt en skuld som ska betalas tillbaka vid ett senare tillfälle.

Kreditkort har blivit väldigt populära de senaste åren, och de är faktiskt en av de vanligaste lånetyperna (om man ska se kreditkort som ett lån, vilket man bör göra enligt oss). Att de är så populära beror sannolikt på att de kan vara mycket användbara för att hantera ekonomin. Det är dock viktigt att förstå hur kreditkort fungerar innan man använder dem, eftersom de också kan vara mycket farliga för din ekonomi om de används på fel sätt.

Men de som använder kreditkort på rätt sätt kan dra nytta av fördelar som t.ex. att bygga upp en bra kredithistorik och därmed förbättra din ekonomiska situation. Vi kommer alldeles strax att gå igenom några fler fördelar med att använda kreditkort – så häng kvar och fortsätt läs så kommer vi till den biten.

Innan du väljer kreditkort

Är det så att du funderar på använda ett kreditkort är det viktigt att göra din research och se till att du är ordentligt påläst när det gäller kreditkort och hur de bör användas.

Idag finns det en hel olika kreditkort som man kan välja mellan. Och med så många olika alternativ kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

Men oroa dig inte! Tack vare smidiga webbtjänster finns det möjlighet att göra oberoende jämförelser. Dessa webbplatser tillhandahåller bra information på området och de hjälper dig kort sagt att hitta det bästa kreditkortet utifrån vad du tycker är viktigt och värdesätter (t.ex. bra bonusar eller andra fördelar).

Vilka är fördelarna med att ha ett kreditkort?

Kreditkort erbjuder många fördelar för konsumenterna. Den kanske mest uppenbara fördelen är möjligheten att göra inköp utan att behöva oroa dig för att du ska ha pengar på kontot, eller stora mängder kontanter i fickan.

Kreditkorten erbjuder också säkerhet vid stöld eller förlust samt möjlighet att lättare få en överblick över utgifterna. Väldigt många kreditkort erbjuder även belöningsprogram som gör det möjligt för kortinnehavare att tjäna poäng som kan lösas in mot resor, varor eller andra saker.

Slutligen erbjuder många kreditkort introduktionsräntor på 0 % av den effektiva räntan på nya köp eller saldoöverföringar, vilket kan spara en avsevärd summa pengar åt kortinnehavaren. Av alla dessa skäl är det lätt att förstå varför kreditkort är så populära.

Vad händer om jag inte betalar min kreditkortsskuld i tid?

Om du inte betalar dina kreditkortsskulder i tid kan det få flera negativa konsekvenser. För det första kan du bli debiterad en förseningsavgift. Denna avgift är vanligtvis en procentandel av din totala räkning, och den kan snabbt bli stor. Försenade betalningar kan även leda till en försämrad kreditvärdighet. Detta kan göra det svårt att bli godkänd för nya lån och krediter i framtiden.

Är det så att det skulle gå riktgt långt kan du även förvänta dig att få betalningsanmärkningar, som i sin tur även kan leda till ärenden hos Kronofogden. Det är med andra ord väldigt viktigt att betala dina kreditkortsskulder i tid.

Hur vet jag om jag är redo för ett kreditkort?

Det finns inget enkelt svar på frågan om du är redo för ett kreditkort eller inte. Det beror på ett antal faktorer, bland annat din ekonomiska situation, dina utgiftsvanor och din förmåga att betala tillbaka eventuella skulder som du kan dra på dig. Om du är osäker på om du är redo för ett kreditkort finns här några frågor att ställa dig själv:

Har jag en stabil och säker inkomst? Har jag en tydlig månadsbudget? Förstår jag hur räntan fungerar? Har jag en plan för hur jag ska betala tillbaka mina eventuella skulder? Kan jag motstå frestelsen att spendera mer än jag har råd med?

Om du kan svara positivt på alla dessa frågor kan du vara redo för ett kreditkort. Men, som alltid bör du inte göra några förhastade beslut, och det är även väldigt viktigt att du förstår alla risker innan du bestämmer dig.