4 saker du bör tänka på innan du renoverar eller bygger nytt

Det finns många saker att tänka på när du bestämmer dig för om du vill renovera eller bygga ut på ditt hus, till exempel hur mycket pengar du har till förfogande, hur snabbt du behöver bli klar, vilken typ av designstil som tilltalar dig och om du behöver bygglov för att få göra den ombyggnation som du önskar. 

Oavsett hur du vill renovera ditt hem så finns det flera beslut att fatta när planeringen väl ska börja. Den här artikeln ger några tips om alla aspekter som är involverade i utbyggnad eller ombyggnad så att denna process ska bli så problemfri som möjligt.

Behöver du bygglov?

Även om du bygger om ditt eget hem, till exempel byter kök eller bygger ut badrummet, är det viktigt att kontrollera om du behöver bygglov innan du påbörjar arbetet. Om du är osäker på om du behöver bygglov kan du kontrollera detta genom att kontakta din kommun.

En renovering eller ombyggnation kommer innebära att du behöver en bygglovsritning. Ritningen är det viktigaste dokumenten i en ansökan om bygglov. De visar hur du tänker bygga och utgör grunden för beslutet om bygglov.

Som du förstår är det alltså väldigt viktigt att dessa ritningar blir bra och korrekta. Om du vill ha hjälp med att ta fram bygglovsritningar för din bostad kan du klicka dig vidare till bygglovskonsulter.com och få hjälp där.

Hur ser din budget ut?

Innan du planerar din renovering är det mycket viktigt att du tar hänsyn till hur mycket pengar du har till förfogande för detta projekt. På så sätt kan du skapa en plan som passar din budget och som inte slutar med att skapa en onödig situation där du måste låna mer pengar för att slutföra renoveringen.

Det bästa sättet att göra detta är att räkna på hur mycket pengar du har tillgängligt och hur mycket det kommer att kosta att slutföra renoveringen. Om du redan vet vilken typ av arbete du vill ha utfört kan du begära in offerter från byggfirmor som sysslar med detta.

Prata ihop dig med familjen

Om du inte bor ensam det är viktigt att diskutera renoveringen med din familj.

Har du till exempel barn eller en sambo? Isåfall kan det vara väldigt klokt att prata med dem innan du bestämmer exakt hur arbetet ska göras. På så sätt slipper du överraskningar för alla inblandade och ni kan då tillsammans komma fram till vad ni tycker skulle bli bäst.

Tänk på dina levnadsförhållanden

Det är viktigt att komma ihåg att du fortfarande kommer att bo i huset även under själva renoveringen. Därför kan det vara en det är en bra idé att försöka fundera på hur dina levnadsförhållanden kommer att se ut under renoveringen.

Fundera över om det skulle vara bättre för dig att lämna huset eller kanske bara renovera ett rum åt gången, så man fortsatt kan leva normalt i sitt hem.

Lämna en kommentar