Felcitat i StockholmDirekt

I en artikel i StockholmDirekt 24 oktober 2016 blev vi tyvärr citerade på ett felaktigt sätt.
Som artikeln är skriven är det lätt att få intrycket att bland andra Friskis & Svettis och Riksidrottsförbundet använder nedvärderande uttryck i sin information om dopning. Vi vill därför klargöra vår ståndpunkt i den här frågan.
PRODIS är avsändare för broschyren ”100 % hårda fakta om dopning och kosttillskott”. I broschyren beskrivs risker med AAS och några av de vanligaste biverkningarna för både män och kvinnor, där bland annat gynekomasti (bröstkörtelförstoring) beskrivs som en av biverkningarna män kan få.
Termen ”bitch tits” har sedan 1980-talet använts inom hela styrketränings- och bodybuilder-branschen. Uttrycket används även i vetenskapliga artiklar, rapporter, på webbplatser för träning och i träningsmagasin.
Vi på PRODIS tar bestämt avstånd från den felaktiga översättningen ”hortuttar” som används i artikeln i StockholmDirekt. Varken vi eller våra samarbetspartner använder det ordet och det strider i högsta grad mot vår värdegrund. Detta har vi också påpekat i mejlväxling med StockholmDirekt.
Vi är oerhört glada för att gym och träningsanläggningar som till exempel Friskis & Svettis vill delta i vårt arbete mot dopning. Att antyda att de i det arbetet skulle bidra till att sprida nedsättande uttryck anser vi vara djupt beklagligt.
Vi har beslutat att revidera broschyren och ta bort uttrycket "bitch tits" för att i framtiden undvika missförstånd som detta.

Dela